Çatı GES Projeleri

Dünyadaki pek çok ülkeye göre güneş enerjisi açısından oldukça şanslı bir ülke olan Türkiye’de son yıllarda güneş enerjisi sektöründe ciddi miktarda yatırımlar yapılmıştır. Yıllık 110 gün gibi yüksek bir güneşlenme potansiyeline sahip Türkiye’nin sahip olduğu potansiyel her geçen gün daha da net bir şekilde anlaşılmaktadır. Bu potansiyelin avantaja çevrilmesi için MAY Grup olarak, Çatı GES Projeleri için özel çözümler üretiyoruz.

Endüstriyel ölçeğe baktığımızda, Türkiye’de yaklaşık 400 milyon metrekarelik bir çatı pazar büyüklüğü görebiliyoruz. Bu pazar büyüklüğü de yaklaşık olarak 30 GW büyüklüğünde bir GES kurulum potansiyeli anlamına gelmekte. Böyle bir potansiyelin Türkiye’nin milli kaynaklarını verimli kullanma konusundaki öneminin tartışmasız kritik olduğunu söyleyebiliriz.

Enerjinin öz kaynaklardan elde edilmesinin endüstriyel kuruluşlar için ciddi bir avantaj olduğunu söyleyebiliriz. Yükselen elektrik fiyatları ve düşen çatı üstü GES kurulum maliyet ve süreleri, bu tip kuruluşlar için amortisman süresini hızlı bir şekilde düşürmüştür. Bu nedenle, endüstriyel kuruluşlar için çatı üstü GES son derece faydalı bir yatırım olacaktır.

En iyi teklifi bizden alın!

Endüstriyel anlamda faaliyet gösteren ve çatı yüzeyler güneş panelleri kullanmaya müsait fabrikalar, atölyeler ve diğer işletmeler çatılarını birer elektrik üretim santrali haline getirebilirler. Piyasada rekabetçi olmak, kendi elektriğini üreterek enerji maliyetlerini çok ciddi ölçüde düşürmek isteyen firmalar yapılacak 25 yıllık planlama ile uzun vadede ciddi bir tasarruf sağlarken, aynı süreçte artacak elektrik fiyatlarından da etkilenmeyecektir.

Eğer Türkiye’de bir elektrik aboneliğiniz bulunuyor, ciddi bir vergi yükü ödemek durumundasınız.  (Dağıtım bedeli (%44), Enerji Fonu (%1), Elk.Tüketim Vergisi (%5), TRT Payı (%2), KDV (%18))

Kendi elektriğini kendisi üretmek isteyen tüm fabrikalar çatı üzerine yapılacak GES ile tüm bu vergilerden kurtulma şansına sahiptir. Ayrıca üretilen ihtiyaç fazlası elektriği satma şansları da olacaktır.

İlgili Mevzuatlar;

  • 5346 sayılı YEK Kanunu
  • ELEKTRİK PİYASASINDA LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK (RG: 28783)
  • ELEKTRİK PİYASASINDA LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİNE İLİŞKİN YÖNETMELİĞİN UYGULANMASINA DAİR TEBLİĞ (RG: 28783)
  • Elektrik Piyasasında Tüketim Tesisi İle Aynı Ölçüm Noktasından Bağlı ve Güneş Enerjisine Dayalı Üretim Tesisleri İçin Lisanssız Üretim Başvurularına ve İhtiyaç Fazlası Enerjinin Değerlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar(RG: 18.01.2018)

28783 sayı 02.10.2013 tarihli resmi gazetede yayınlanan ELEKTRİK PİYASASINDA LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK kapsamında Türkiye’de PV Solar Güneş Enerji faaliyetlerinin önü açılmıştır.

Günümüzde özellikle sanayi bölgelerinde yapılacak uzun dönemli planlamalar ile elektrik üretimi mümkün hale gelmiştir. Bu üretim planlamalarının doğru bir şekilde yapılması halinde ve verimlilik sağlayacak bir proje sunulması halinde gereken izinlerin hızlı bir şekilde alınabildiğini belirtelim.

Yönetmeliğin Madde-31 5.fıkrasında ‘Dağıtım şirketleri ile OSB dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler, ilgili dağıtım bölgesinde bu Yönetmelik çerçevesinde bağlantı kapasitelerine ve lisanssız üretim başvurularına ilişkin bilgileri Kurum tarafından belirlenecek formata uygun olarak her ayın yirmi beşinde kendi internet sayfalarında yayımlamakla yükümlüdür.’ hükmü yer almaktadır.

Başvurunun olumlu değerlendirilmesi akabinde çağrı mektubu almaya hak kazanan yatırımcı için çatıya ait gerekli mühendislik incelemeleri sonrası TEDAŞ elektrik ve statik projeleri hazırlanarak yasal proje onayları alınacaktır. Onayların akabinde tesisin kurulması ve devreye alınarak geçici kabulün yapılması sağlanacaktır.

Amortisman süresini doğru hesaplamak ve uzun vadeli fayda getirilerini hesaplamak, çatı GES projelerinin en önemi basamaklarından biridir.

Bu konuda MAY Grup olarak aşağıda belirlediğimiz maddelerin doğru analiz edilmesini ve bu doğrultuda gerçekçi bir yol haritası çıkarılması konusunda profesyonel mühendislerimiz ile çalışmalar yürütmekteyiz:

  • Elektriği kullandığı birim fiyat
  • Tüketim zamanları
  • Çatının konumu ve fiziki yapısı
  • Mühendislik tasarımı
  • Kullanılacak malzeme kalitesi, uyumu ve kurulum süreci

Özellikle son dönemde popüler hale gelen çatı üzeri GES projeleri için, referansları ve teknik altyapıya sahip bir firma ile çalışmanız çok önemlidir. Tüm yatırımlarda olduğu gibi GES projeleri için de ilk basamakta uygun tasarım ve kaliteli mühendislik size uzun vadede ciddi verim sağlayacaktır.

MAY Grup olarak Türkiye çapında devreye aldığımız 70 mW’yi aşkın GES projesi ve 1000 mW üzerinde GES tasarım, mühendislik TEDAŞ onayı ile Çatı GES projeleri için tecrübe, bilgi, birikim ve enerjimize güveniyoruz.

Endüstriyel fabrikalarda çatıya GES kurmanın yanı sıra optimum uygulama gücünü düşünerek gereksiz fazla güçte kurulum yapmak yatırımı fizibil olmaktan çıkartacağı gibi düşük güçte kurulum yapmak fabrikanın enerji ihtiyacını karşılamayacaktır.

Teknoloji ve bilgisayar destekli optimum tasarımlar yaparak kurulacak Çatı GES tesisinin en verimli şekilde çalışmasını ve en ekonomik tasarımın yapılmasını sağlamış olacağız

Tasarımı ve mühendisliği yapılan endüstriyel Çatı GES projeleri için 1.sınıf malzeme kullanımı ile doğru işçiliği yapmak çok önemlidir. Kullanılacak hatalı ürünler ve işçilik sorunları, altında işletmesi bulunan fabrikayı yangın, elektrik kaçağı, statik taşıma ve yıkılma sorunları ile baş başa bırakabilir.

Kurulum sonrası tesisin sağlıklı çalışabilmesi ve optimum yararı sağlaması doğru yapılacak bir işletme bakım ile sağlanabilir. Endüstriyel Çatı GES tesisleri kurulum sonrası işinde uzman firmalar tarafından takip edilmeli ve gereken müdahaleler zamanında yapılmalıdır.

Altında işletmesi bulunan ve enerjisini sağlayacak olan bu tesisler tasarım, kurulum ve devreye almanın yanısıra düzgün işletilmediği taktirde ciddi verim kayıpları yaşatabilmektedir.

ÇATI GES TEKLİFİ ALIN

Çatınıza kurmak istediğiniz güneş enerjisinden elektrik üretim sistemi için teklif alın.

    Ne tür bir bina için hesaplama yapılacak?

    Evİşyeri

    Elektriği günün hangi zamanları yoğun kullanıyorsunuz?

    SabahGündüzGece

    Galeri

    Geri
    Whatsapp
    0536 025 70 10 hemen ara!